Als je een konijn hebt met een lange vacht, of een vacht die lang wordt als hij volwassen is, is het verstandig om je konijn een keer naar onze trimsalon te brengen als hij nog jong is. Vaak hoef ik dan nog niet veel aan de vacht van je konijn te doen, maar zo kan hij vast wennen aan een trimbeurt. Dan is het veel minder spannend als hij straks een keer voor een 'echte' trimbeurt naar de trimsalon moet!

Kortharige konijnen hebben soms ook wat extra vachtverzorging nodig. Als een kortharig konijn ernstig in de rui is kan het konijn het zelf niet meer bij houden om zich goed te verzorgen. Het kan dan 

Certificaat trimmen

gebeuren dat je konijn bij het wassen teveel losse haren binnen krijgt, waardoor hij verstoppingen in zijn maag en darmstelsel krijgt. Langharige konijnen, zoals het angorakonijn, teddy widder en teddy dwerg hebben langer haar dat snel pluist en in de klit raakt. Als je een langharig konijn hebt is het verstandig om hem regelmatig te kammen. Konijnen hebben wel een erg gevoelige huid. Als je hem iets te ruw kamt, kan de huid beschadigen en kunnen er wondjes ontstaan. Wordt je konijn niet op tijd geknipt dan kan de vacht gaan vervilten (klitten tot op de huid die je er niet meer uit geborsteld krijgt). Het konijn kan niet meer bewegen, kan zijn warmte niet meer kwijt, zal niet meer gaan eten en kan zo uiteindelijk zelfs sterven. Dus het is echt noodzakelijk dat een langharig konijn goed verzorgd wordt. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk dat het konijn zijn warmte goed kwijt kan! In de wintermaanden moet het buitenkonijn wel
voldoende bescherming hebben en zal de vacht niet te kort worden geknipt. Langharige konijnen zullen ongeveer elke 3 maanden geknipt moeten worden en dienen regelmatig geborsteld te worden.

Het is niet noodzakelijk om een konijn te wassen. Konijnen vinden dit namelijk erg eng en kunnen gaan spartelen. Een konijn dat spartelt kan dit met zoveel kracht doen dat hij zijn rug kan breken! Indien het noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat het konijn een vies kontje heeft, mag hij bij ons in het badje en was ik hem met speciale shampoo voor konijnen en knaagdieren. Cavia's daarentegen mogen regelmatig in bad. Wassen en knippen is soms nodig. Als je cavia niet meer schoon en fris is kan ik hem in het badje wassen en wordt hij gewassen met shampoo voor konijnen en knaagdieren. Als je cavia het in de zomer erg warm heeft kan ik hem ook een knipbeurt geven. Bij sommige langharige en halflangharige cavia’s blijft het haar oneindig groeien en is het zelfs wenselijk ze bijna dagelijks te kammen ter voorkoming van klitten.

Een bijkomend preventief voordeel van het inkorten van de vacht van konijnen en cavia’s is dat er geen urine en ontlasting in de lange haren terecht kan komen. Zeker in de zomer kan dit erg gevaarlijk zijn, dit trekt vliegen aan die Foto trimmenhun eitjes in de vacht leggen. De larven die in de vacht uitkomen, kunnen zich door de huid heenvreten en de binnenkant van het dier aantasten. Daarom kan ik de achterkant van het konijn en de cavia een stuk korter knippen.

Verder doe ik bij een trimbeurt de nagels knippen, de oren en ogen controleren en kijk ik naar de tanden.

In november 2013 heb ik mijn certificaat konijnentrimmen behaald!

   
© Made by Ronald Heemels